GĘSIA WĄTRÓBKA DUSZONA
Gęsie
wątróbki, kilka pasków słoniny, łyżka tłuszczu, 2 cebule,
1 marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, parę pieczarek,
1/2 szklanki mleka, 1 szklanka rosołu, 3 - 4 łyżki śmietany,
sól
Dużą, piękną wątróbkę namoczyć w mleku, a po wyjęciu z
mleka wypłukać dobrze w wodzie i naszpikować cienkimi paskami
świeżej słoninki. Do rondla dać łyżkę świeżego masła,
cebulę, włoszczyznę, pieczarki i dusić pod przykryciem. Po
kwadransie dać rosołu i śmiemtanę, wszystko razem osolić i
zagotować.
Podając, ułożyć na półmisku wątróbkę, ładnie pokrojoną
w plastry, oblać przefasowanym sosem.
wg Aliny Gniewkowskiej