Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne
WIEPRZOWINA CIELĘCINA WOŁOWINA DZICZYZNA

DRÓB

KACZKI
Kaczka w złotym sosie

Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka lub gęś pieczona z jabłkami
Kaczka po normandzku
Kaczka smażona z chińskimi kluskami
Kaczka w grzybowym sosie z kaszą
Kaczka w pomarańczach
Kaczka w sosie jałowcowo-jabłkowym
Kacze udka na dziko
Podchmielona kaczka
Gęsia szyjka nadziewana
Gęsi pipek

Gęś z pomidorami
Gęś pieczona z jabłkami
Gęś z nadzieniem wątrobianym
Półgęski wędzone
Wątróbka gęsia duszona

Pulpety z indyczej piersi



Kotlety de volaille
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym
Kurczak w agreście
Kurczak w musztardzie Dijon
Kurczę w śmietanie
Kurczak z porami Kurczęta po myśliwsku
Kurczęta po polsku
Rolada z kury
Skrzydełka imbirowe w miodowej glazurze
Udka w majonezie


KURCZĘTA PO POLSKU
(Na 1 osobę - 1/2 kurczęcia)
3 młode kurczaki, 3 kurze żołądki, 3 wątróbki, 1 czerstwa bułka (kajzerka), 5-6 łyżek masło, 3 jajka, 3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, ew. tarta bułka
Kurczaki dobrze umyć, osuszyć, natrzeć solą. Przygotować następujący farsz: żołądki ugotować, pod koniec gotowania wrzucić na chwilkę wątróbki. Bułkę namoczyć w mleku. Odsączone żołądki i wątróbkę wraz z odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę. 2 łyżki masła utrzeć dodając po kolei 3 żółtka, zmielone podroby z bułką, posiekany koperek, sól, pieprz do smaku. Ubić pianę z 3 białek, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Jeśli za rzadka - dodać bułki tartej (powinna mieć konsystencję ciasta biszkoptowego). Nadziać kurczęta, zaszyć białą bawełną. W brytfannie rozgrzać 2-3 łyżki masła, ułożyć kurczęta, wstawić do dobrze nagrzanego pieca, piec 3/4 - 1 godz, polewając tłuszczem i wodą. Po upieczeniu usunąć nitkę, przekroić kurczaki na pół, układać na podłużnym półmisku, oblać częścią sosu, resztę podać w sosjerce.
Podawać z ziemniakami pieczonymi, zieloną sałatą ze śmietaną, kompotem z gruszek.
Przepis własny

KURCZAK AROMATYCZNY
1 kurczak, po 1 pęczku : bazylii, tymianku, kolendry, rozmarynu, 4 ząbki czosnku, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 szklanki wermutu, oliwa, sól pieprz
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny. W wnętrz włożyć zioła związane w pęczki i czosnek. Całą tuszkę posmarować oliwą, ułożyć w brytfance i wstawić do gorącego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć nieco płomień, polać wermutem i piec jeszcze ok. 40 minut. Znakomity z sałatką z pomidorów.
Przepis własny

KOTLETY DE VOLAILLE
przepis na  2 porcje
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową, 15 dkg masła, 1 jajko, tarta bułka, smalec do smażenia
Z piersi zdjąć skórę, oddzielić małe fileciki od spod i rozbić je jak najcieniej. Rozbić tłuczkiem płaty na grubości ok. 3mm  Na wierzchu ułożyć rozbite fileciki i wałeczki masła. Zwinąć brzegi tak by zachodziły jeden na drugi. Tak uformowane kotlety panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawać z jarzynami z wody i frytkami.
Przepis własny

KURCZAK W  AGREŚCIE
1 kurczak (ok. 1 kg), 1 cebula, porcja włoszczyzny, łyżka masła
NA SOS : 1/2 kg zielonego agrestu, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka  śmietanki, sól, pieprz, cukier
Kurczaka podzielić na porcje, posolić. Zagotować niewielką ilość wody, wrzucić oczyszczoną włoszczyznę, a następnie kurczaka. Gdy mięso prawie miękkie, wyjąć i obrumienić na maśle. Wywar przecedzić ponownie zagotować, wrzucić oczyszczony agrest i gotować 2-3 minuty (owoce nie powinny się rozłazić). 
Przygotować sos : z masła i mąki zrobić zasmażkę (nie rumienić), rozprowadzić śmietaną i odrobiną wywaru z kurczaka i agrestu. Doprawić do smaku solą i cukrem - sos powinien być słodko-kwaśny. DO sosu włożyć kurczaka i dusić jeszcze przez ok. 15 minut. Ułożyć na półmisku, oblać sosem i posypać agrestem. Znakomity z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Przepis własny

KURCZAK Z PORAMI 
1 kurczak, pory - tyle ile waży kurczak, 1/2 szklanki słodkiej śmietany, 4łyżki oliwy, łyżka masła, 1 żółtko, sól, biały pieprz
Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno oliwę i obsmażyć kurczaka, a następnie przełożyć razem z tłuszczem do rondla, dodać masło. Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, białe pokroić w grube talarki, dorzucić do mięsa i dusić na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem - nie mieszać. Gdy mięso będzie  miękkie  przełożyć razem z porami na półmisek. Do wytworzonego sosu dodać śmietankę rozmieszaną z surowym żółtkiem, silnie zagrzać, ale nie gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka z porami jeszcze na chwilę włożyć do sosu.
Przepis własny


KURCZĘTA PO MYŚLIWSKU
Kurczak (ok.1,5 kg), 10 dkg słoniny, 10 dkg tłustej szynki, cebula, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka jałowca, kieliszek białego wina, pieprz, sól, łyżeczka przypraw do zup (np. Vegata), łyżeczka soku z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki
Umytego kurczaka natrzeć solą i jałowcem, zostawić na 2 dni w chłodnym miejscu.
Przed pieczeniem naszpikować gęsto słoniną. Obrumienić w rondlu ze wszystkich stron, dodać pokrajaną w drobną kostkę cebulę i szynkę, listek laurowy, ziele angielskie, posypać pieprzem, zalać winem i dusić ok. 90 min. pod przykryciem.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić zimnym rosołem, dodać przyprawę do zup i sok z cytryny, dolać do kurczaka.
Tuszkę podzielić na części.
podawać na gorąco z kładzionymi kluskami lub knedlami; polać sosem i posypać natką pietruszki.

wg Hanny Szymanderskiej


KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON
6 piersi z kurczaka, bez skóry i kości 3 łyżki masła 180ml majonezu 3 łyżki musztardy Dijon 25g sera parmezan 35g przyprawionej tartej bułki
kurczaka umyć i wysuszyć. Masło rozgrzać, kurczaka smażyć, aż będzie dobrze upieczony w środku; czas smażenia zależy od grubości fileta. Ułożyć na blasze do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200C. Majonez, musztardę i ser wymieszać, rozsmarować grubą warstwą po filetach. Posypać tartą bułką i piec przez 10 min, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
wg Mariusza - z sieci

KURCZAK PIECZONY W CZOSNKOWYM SOSIE
2 Kg kurczak 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki soli 1 cytryny 180ml sosu ailloli
Kurczaka związać. Natrzeć go czosnkiem, posypać solą i polać sokiem z cytryny. Umieścić w brytfannie i piec przez 1 3 - 2 1 godziny aż będzie rumiany upieczony. Wyjąć z piekarnika i pokroić. Podawać z sosem w osobnym naczyniu.
wg Mariusza - z sieci

UDKA W MAJONEZIE
2 udka, 4 łyżki majonezu sałatkowego, łyżka przyprawy do drobiu (lub vegety), trochę oleju do pieczenia
Udka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i odstawić na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną olejem. Udka ułożyć na folii i nałożyć na nie majonez.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, aż zrumienią się na brązowo-złoto.
Są rewelacyjne, bo szybkie i smaczne.
wg Magdy Jankowskiej z Radkowa

ROLADA Z KURY
1 duża kura, tłuszcz do pieczenia; podroby (żołądek, wątróbka), 5 dkg pietruszki, 2 duże marchewki, sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka Oddzielić mięso od kości, wyrównać płat mięsa ścinając grubsze miejsca tak, aby uzyskać płat o grubości 2 cm. Odebrane ścinki mięsa, wątróbkę, żołądek i serce przepuścić przez maszynkę. Posiekać pietruszkę, marchewki ugotować, pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać zmielone mięso z warzywami, dodać soli i pieprzu do smaku.
Posmarować płat mięsa solą, następnie rozsmarować nadzianie i zwinąc w roladę, obwiązując ją sznurkiem. Posypać roladę czerwoną papryką, ułożyć w rondlu, podlać 2 łyżki wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec około 1,5 godziny.
wg przepisu z Sieci

PULPETY Z INDYCZEJ PIERSI
ok. 1/2 kg indyczej piersi, 1 czerstwa bułka (kajzerka), 1 szklanka mleka, 1 jajko, sól, pieprz, 1/2 rosołu z kury (może być z kostki);
SOS KOPERKOWY : 3 kopiaste łyżki siekanego koperku, 1/2 l rosołu z kury (może być z kostki), 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso zmielić razem z bułką. Dodać jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać. Uformowane w nieduże kulki mięso wkładać do rondelka, zalać gorącym rosołem. Gotować 20 - 25 minut.
Przygotować sos : z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować, dodać koperek. Doprawić do smaku solę i pieprzem.
Można dodać 1 - 2 łyżki śmietany.
Gorące pulpety włożyć do sosu, odstawić na kilka minut. Podawać z młodymi ziemniakami, młodą kapustą, sałatką z pomidorów i szczypiorku.
Przepis własny

KURCZĘ W ŚMIETANIE
Porcja dla 4 osób
4 filety z kurczaka, 25 dkg świeżych pieczarek, szklanka śmietany, 3 łyżki masła, sól, pieprz, sok z 1 cytryny;
Filety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć pieprzem i zrumienić na patelni na 2 łyżkach masła. Przełożyć do rondla, dodać pieczarki pokrojone w większe kawałki (jeżeli są małe, mogą być w całości), posolić, zalać śmietaną. Wstawić do gorącego piekarnika i dusić ok. 30 minut. Doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem na sypko, surówkami np.
zieloną sałatą.
Przepis własny

SKRZYDEŁKA IMBIROWE W MIODOWEJ GLAZURZE
10 skrzydełek, imbir, sól, słodka papryka
NA GLAZURĘ : 1 łyżka miodu, 1 łyżka imbiru, 3 łyżki oleju

Skrzydełka starannie umyć i osuszyć, odciąć końcówki. Posypać z dwóch stron imbirem, solą i pieprzem, ułożyć w misce, odstawić na 3-4 godziny do lodówki.
W niedużym słoiczku dokładnie wymieszać płynny miód, olej i imbir.
Piec skrzydełka na mocno rozgrzanym ruszcie, często obracając i smarując glazurą (za pomocą szerokiego pędzla).
Przepis własny

KIESZONKI Z Valbone Bleu
Parę listków świeżego szpinaku, filety z piersi kurczaka i serek Valbone Bleu, ząbek czosnku, plasterki wędzonego boczku, sól, pieprz, 
do smażenia : masło z oliwą z oliwek, suszona szałwia
Taki obiadek sobie dziś wymyśliłam - okazało się, że całkiem niezłą intuicję kulinarną mam ;-) A było to tak:
Zostało mi parę listków świeżego szpinaku, miałam w domu filety z piersi kurczaka i serek Valbone Bleu. 

Szpinak podsmażyłam na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Ser pokroiłam w niezbyt grube plastry. Z piersi odcięłam te
boczne skrzydełka (Amerykanie je chyba polędwiczkami nazywają) i ostrym nożem nacięłam wzdłuż tworząc takie niezbyt duże kieszonki. Mięso posoliłam, posypałam pieprzem i odstawiłam na jakieś 15 minut. Następnie kieszonki napełniłam odciśniętym szpinakiem i dołożyłam po plasterku Valbone Bleu. Żeby wszystko nie wypłynęło podczas smażenia owinęłam piersi dość ciasno cienkimi plasterkami wędzonego boczku. To był najtrudniejszy punkt programu, bo nie udało mi się kupić już pokrojonego w plasterki boczku, tylko kawałek a krojenie takiego świeżego boczku w cieniutkie i długie plastry jest diabelnie trudne. Tam gdzie plasterki okazały się za krótkie owinęłam cala pierś jeszcze nitka zasznurowując ja "na gorsecik". Na patelni rozpuściłam masło z łyżką oliwy z oliwek, wsypałam do tego szczyptę suszonej szałwi i ułożyłam piersi. Smażyły się do czasu, gdy mięso straciło surowość, ser się roztopił a boczek cudnie przypiekł (jakieś 20 minut na średnim ogniu). Następnie usunęłam nitki, ułożyłam piersi na talerzu, do tego podałam pilaw i sałatkę z pomidorów. Mój Osobisty Narzeczony orzekł, ze potrawa kwalifikuje sie na powtórkę - a to już wiele - on niewiele potraw chce jeść więcej niż jeden raz :-)
A jutro wreszcie po roku czekania na sezon zielone szparagi z pieczarkami w kremie estragonowym z penne. Mniam :-)
Herbatka 

SMAŻONY MARYNOWANY KURCZAK
1 cały usmażony kurczak, pociąć, 6-8 szklanek tłuszczu roślinnego do smażenia
MARYNATA : 4 szklanki wody, 1 łyżka stołowa soli, 1/2 łyżki stołowej glutaminianu sodu
PANIERKA : 1 jajko, ubić, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 2 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2  łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu
1. Obrać kurę ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 stopni
2. Zmiąchać wodę, sól i ? łyżeczki glutaminianu na marynatę w dużej
miseczce. Włożyć tam czikena i potopić 20 minut. Parę razy go poobracać w
tej marynacie.
3. W średniej misce zmiąchać ubite jajo
(kurze! ;-) ) i mleko. W innej średniej misce wymiąchać pozostałe składniki
panierki (mąkę, sól, pieprz, ? łyżeczki glutaminianu i 5 uśmiechów)
4. Jak się cziken zmarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku,
żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z
dodatkami, później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się,
że kurczak jest wypanierowany obficie. Ułożyć czikeny w stosik na talerzu
lub <na czymśtam - blacha do ciast, czy coś takiego> do czasu, aż wszystkie
będą wypanierowane.
5. wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4
kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki
poruszyć<?> w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie.
6. Wyciągnąć czikena do suszarki <takiej klatki z drutu?> lub ręcznika do
odcieknięcia - na około 5 minut przed jedzeniem.
Podobno tak kiedyś robili w KFC, zanim zastąpili większość chemią.
Przepis z sieci

Copyright (c) 1996-2003 DanaB/ NetGate
Strona aktualizowana 9.03.2003