Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości Napisz do mnieAdresy kuchenne
FLACZKI/KRYZKI ZIMOWE ZUPY ŻÓŁWIOWA ŻUR

ZUPY POLSKIE - KAPUŚNIAKI

Nie ma nic wspanialszego w zimowy dzień jak talerz dobrej, gorącej zupy.
kapuśniak Basi
wg Wandy
kapuśniak z fasolą
kwaśnica z Podhala
kapuściana zupa polityków
A może coś wymyślnego ze starej, polskiej kuchni szlacheckiej?
Zupa żółwiowa sztuczna


KAPUŚNIAK wg WANDY

Do 1 1/2 - 2 l wody włożyć 1/2 kg dobrej jędrnej kapusty kiszonej lub 1/2 główki poszatkowanej kapusty surowej zwykłej. Dodać, o ile możność, kawałek kości (rury) ze szpikiem, 1/2 kg wieprzowiny, głowizny lub szpondra albo ogon wieprzowy oraz włoszczyznę - 2 marchwie, 1 pietruszkę, 1 cebulę, a jeśli kto lubi 1-2 suszone grzyby, 2 listki bobkowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Następnie dodać pokrajane 2 pomidory lub 1 łyżeczkę pasty pomidorowej. Gdy mięso jest ugotowane, wyjąć je, pokrajać w kawałki, grzyby poszatkować. 5-8 dkg słoniny pokrajać w drobną kostkę, usmażyć z połową usiekanej cebuli i łyżką mąki na rumiano, zalać zaprażkę
kapuśniakiem i zagotować. Dla złagodzenia smaku, jeśli kapuśniak robi się na kapuście kiszonej, dać 1 łyżeczkę cukru; jeżeli na kapuście nie kiszonej, daje się do smaku ocet i cukier.
Do kapuśniaku podaje się ugotowane osobno kartofle.
wg Wandy Chęciowej z Kłodzka

KAPUŚNIAK BASI
Na 3 l zupy
1/2 kg żeberek surowych, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por), 1/2 kg kiszonej kapusty, kawałek słoniny, nieduża cebula, 2-3 suszone grzybki, 5 ziemniaków (45-55 dkg), listek laurowy, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz
Do wody wrzucić umyte żeberka i gotować ok. 1/2 godziny. Jarzyny obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę odcisnąć, jeżeli zbyt kwaśna to opłukać i pokroić na małe kawałki. Do podgotowanych żeberek wrzucić jarzyny i kapustę, dodać listek, 2 ziarenka ziela i opłukane grzybki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, na skwarkach zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy kapusta i żeberka miękkie, dodać odcedzone ziemniaki, cebulkę ze skwarkami, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać ze świeżym ciemnym pieczywem.
wg Basi Stopińskiej z Kłodzka


KAPUŚNIAK Z FASOLĄ

25 dkg kolorowej fasoli, 30 dkg kiszonej kapusty, 20 dkg wędzonego boczku lub mała golonka, 2 nieduże marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, listek laurowy, majeranek, czosnek, cząber, cebula, sól, pieprz.
Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, w dość dużym garnku. Oczyszczone warzywa pokroić w plasterki , seler w słupki, cebulę w piórka. Po godzinie gotowania dodać do fasoli boczek, kiszoną kapustę, warzywa, listek, sól i pieprz. Gotować do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać roztarty z solą czosnek, cząber i majeranek. Podawać z pieczywem.
wg przepisu ze starego kalendarza - DanaB

KAPUŚCIANA DIETA POLITYKÓW
1 duża kapusta, 2 papryki (czerwona i zielona), nieduży seler (może być naciowy), 2 duże cebule, 1 por, 3 ząbki czosnku, duża puszka koncentratu pomidorowego lub duża puszka pomidorów bez skórki lub 1 kg świeżych pomidorów;
sól, bazylia, tymianek, oregano, koperek, pietruszka pieprz;

Kapustę drobno poszatkować, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki, cebulę i por pokroić w krążki, seler - w kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą. W dużym garnku zalać wrzątkiem kapustę, dorzucić resztę warzyw. Gotować ok. 30 minut. Doprawić ziołami (najlepiej świeżymi), solą i pieprzem.
Można wielokrotnie odgrzewać.
Całą dietę znajdziesz w
Archiwum PRZEPISÓW TYGODNIA

wg MAGAZYNU Rzeczpospolitej nr 27/98 

KWAŚNICA to zupa z Podhala....ale nic to bierzemy:
- wędzony boczek -jakieś inne wędzone mięsko lub kości -suszone grzyby -kminek -cebula -czosnek -liście laurowe -ziele ang. -sól, pieprz do smaku - ziemniaki (ugotowane wcześniej w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę) - nie gotujemy ziemniaków razem z kiszoną kapustą!!! -no i oczywiście kiszoną kapustę - im dłużej się kisiła tym lepiej (nie gotujemy jej wcześniej, nie płuczemy pod wodą itp.) - jeśli ktoś ma to oscypki

Do garnka z wodą wsypujemy pokrojony w grube plastry boczek, kości czy mięsko, przyprawy i gotujemy, aż uzyskamy mięciutki boczek i aromatyczny wywar. Wrzucamy kapustę z rozdrobnioną cebulę, podsmażoną wcześniej na smalcu. Gotujemy osobno grzyby i pokroimy w paski, grzyby wrzucamy do wywaru, dolewamy wywar po nich i gotujemy aż kapusta będzie miękka, dodajemy kminek i resztę przypraw. Na końcu dodajemy ziemniaki (tylko na moment, żeby się podgrzały), wlewamy do talerza ukochanej i dodajemy pokrojone oscypki.
Elwood - przepis z Sieci

Copyright (c) 1996-2003 DanaB
Strona aktualizowana 06.03.2003