Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne
CIASTA BABY PASCHA SERNIKI TORTY

MAZURKI

Anety Kręglickiej
biszkoptowy z suszonymi śliwkami
czekoladowy na kruchym cieście
drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową
kajmakowy
marengowy
migdałowy Nelly Rubinstein
orzechowy
pomarańczowy
serowy
szlachecki
sułtański
śliwkowy
śmietankowy
z pomadą śmietanową


MAZUREK CZEKOLADOWY NA KRUCHYM CIEŚCIE
NA CIASTO: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli
NA MASĘ: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków
DO DEKORACJI: orzechy, migdały

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, masło i posiekać "na piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Ochłodzone ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec lekko w piecu, aby nieco pożółkło.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę zmieszać z rodzynkami i posiekanymi migdałami, rozciągnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok. 20 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek różami z ciasta, migdałami, orzechami.


Przepis własny



MAZUREK ŚMIETANKOWY
NA CIASTO:250 g mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 120 g cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli
DO DEKORACJI: białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na małe kwadratowe mazurki. Ułożyć na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmarować białkiem, posypać obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut. Krajać jeszcze gorący, gdyż zimny łatwo się kruszy.

wg Hanny Szymanderskiej



MAZUREK POMARAŃCZOWY
Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru, cykaty (smażona skórka pomarańczowa), 3 żółtka gotowane, żółtko surowe, 3 białka na pianę, 1/4 laski wanilii
ANDRUTY
NA LUKIER: 120 g cukru pudru, pomarańcza

Ugotowane na twardo żółtka przetrzeć przez sito do makutry, dodać surowe żółtko, cukier i wanilię. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Dodać drobno posiekane migdały i cykatę oraz sztywno ubitą pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą smarować andruty ułożone na posmarowanej masłem blasze. Wstawić na 5-7 minut do ciepłego piekarnika, aby masa stężała.
Przygotować lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzeć w porcelanowym moździerzu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Ucierać na gęsty lukier.
Posmarować mazurek, wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć.
Po ostudzeniu przyozdobić według fantazji.

wg Hanny Szymanderskiej



MAZUREK SUŁTAŃSKI
6 jajek, cukru i mąki tyle, ile zaważą jajka (po ok. 30 dkg), po 20 dkg rodzynków, migdałów, fig, cykaty i ew. małych czarnych rodzynków
Ubić na parze cukier z żółtkami, a gdy zgęstnieje zdjąć z pary i stopniowo dodawać mąkę - cały czas ubijając. Obrane z łupin migdały, figi i cykatę drobno posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem ze sztywną pianą z białek dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem blachę oprószyć mąką, rozsmarować warstwę ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 20-30 minut na małym ogniu.
Po ostudzeniu przyozdobić bakaliami według fantazji.

wg Hanny Szymanderskiej



MAZUREK Z POMADĄ ŚMIETANOWĄ
KRUCHE CIASTO : 500 g mąki krupczatki, 250 g tłuszczu (najlepiej mieszany w równych ilościach: masło i smalec), 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru pudru;
POMADA ŚMIETANOWA : po 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i słodkiej śmietanki, 2 szklanki cukru, 20 g cukru waniliowego;
DO PRZYBRANIA : 200 g kolorowych drażetek (lentilki) lub kolorowe owoce kandyzowane

Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem i cukrem pudrem na "piasek". Dodać żółtka, jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki (można zamrozić - max. 6 tygodni). Po wyjęciu odłożyć trochę ciasta na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka, a resztę rozwałkować na dwa prostokątne lub kwadratowe placki grubości 0,5 cm. Uformować wałeczki (można ozdobnie powycinać radełkiem lub karbowaną blaszką umieścić je na brzegach mazurków. Ciasto piec 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni C.
Przygotować pomadę: do dużego rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez 11 minut. Po zdjęciu z ognia chwilę ucierać drewnianą łyżką. Jeszcze ciepłą pomadę wylać na ostudzony placek.
Po całkowitym wystudzeniu ozdobić mazurek kolorowymi drażetkami lub kandyzowanymi orzechami.

Przepis własny



MAZUREK ORZECHOWY
KRUCHE CIASTO : połowa porcji kruchego ciasta z przepisu na mazurek z pomadą śmietanową;
POMADA : połowa porcji pomady śmietanowej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (ok.15 dkg);
DO PRZYBRANIA : połówki orzechów włoskich, migdały, polewa czekoladowa;

Przygotować 1/2 porcji kruchego ciasta, a także 1/2 porcji pomady śmietanowej.
Po odstawieniu z ognia pomady wsypać zmielone orzechy, dobrze wymieszać i wylać masę na upieczony i ostudzony spód.
Udekorować połówkami orzechów, połówkami obranych migdałów i pasemkami polewy czekoladowej.

Przepis własny



MAZUREK MARENGOWY
5 białek, ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru, szczypta soli;
MASA POMARAŃCZOWA: 2 duże pomarańcze, 1 łyżka mąki, 6 łyżek masła, 2 żółtka, 4-5 łyżek cukru.

Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukru pudru. Blaszkę na mazurek lub małą tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Część piany wyłożyć na tortownicę, wyrównać powierzchnię. Resztę piany wycisnąć przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką na drugą blaszkę, także wyłożoną natłuszczonym papierem. Wstawić do piekarnika lekko ciepłego (90-130 stopni C) i suszyć ok. 3-4 godzin.
Masa pomarańczowa :Zrobić jasną zasmażkę z jednej łyżki mąki i 2 łyżek masła, rozprowadzić sokiem z jednej pomarańczy i 2-3 łyżkami wody, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pozostałe masło utrzeć drewnianym wałkiem na pulchną masę, dodać żółtka i zasmażkę, dobrze ucierać na jednolitą, puszystą masę. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki, pokroić na małe kawałeczki, usunąć pestki, wymieszać z masą.
Tak przygotowaną masą smarować ostudzony placek bezowy. Ozdobić cząstkami pomarańczy i małymi bezikami  (marengi).

Przepis własny


MAZUREK BISZKOPTOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
5 jajek, 15 dag (8 łyżek) cukru, 10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej, 2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej, 4 dag margaryny, 15 dag suszonych śliwek, tłuszcz i tarta bułka do formy;
LUKIER: 1 białko, 10 dag (5 łyżek) cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno pokrajać i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru. Do utartych żółtek dodawać na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu wlać stopioną margarynę i wsypać śliwki. Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gorące ciasto polukrować białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym. Na kilka minut pozostawić je w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku. Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.

 Z.Wodecki - przepis z sieci

MAZUREK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,  15 dag (8 łyżek) cukru, 20 dag margaryny, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 3 jaja,
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa), tłuszcz i tarta bułka do formy, polewa kakaowa;
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami (część bakalii pozostawić). Ciasto umieścić na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm . Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać i polać polewą kakaową. Mazurek ozdobić bakaliami.

 Z.Wodecki - przepis z sieci

MAZUREK MIGDAŁOWY Nelly Rubinstein
45 dag migdałów, 3 krople esencji migdałowej, 45 dag cukru, białka z 2-3 jajek
Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
2/3 migdałów zemleć w maszynce i utrzeć z połową cukru. Pozostałe migdały niezbyt cienko posiekać i odstawić.
Resztę cukru wsypać do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodać białka i esencję, mieszać tak długo, aż utworzy gęstą masę. 
Tę masę rozsmarować na przygotowanej blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.
Gdy ciasto dochodzi, przygotować polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze ciepłe.
Polewa:
na średnim ogniu stopić cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2 części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając.
Trzymać na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia, należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście.

Przepis z sieci

MAZUREK SEROWY
1 kg twarogu,  2 ziemniaki,  9 żółtek, 1 kostka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, rodzynki,  5 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru;
Polewa: 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 tabliczki czekolady, 1 łyżka rumu, 5 dag łuskanych orzechów;

Ser i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masa serowa, mąką ziemniaczana, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyć, osuszyć. Na końcu ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masa serowa. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką Piec w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 º C) przez 40-50 min. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę, gotować ok. 8 min, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny mazurek i po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.

Z.Wodecki - przepis z sieci

MAZUREK SZLACHECKI
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 5 jaj, 19 dkg migdałów, sól, 1/3 olejku cytrynowego, jajo do smarowania;
Glazura cukrowa: 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i 1 surowe żółtko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, olejek, wyrobić ciasto, Odstawić na 30 minut. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki. Ułożyć z nich kratkę na cieście Posmarować jajkiem. Piec 30 min. w temperaturze 160 º C. Mazurek polać glazurą.

Przepis z sieci

 

MAZUREK KAJMAKOWY
CIASTO: 30 dkg mąki, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej, 1 żółtko
MASA: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła;
Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich, kilka rodzynek, daktyl, masa marcepanowa.

CIASTO : z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm. Ułożyć placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm. Z reszty ciasta wycisnąć szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piec  35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C.
MASA : mleko zagotować z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudzić, dodać masło i ucierać, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmarować masę na cieście. Przybrać bakaliami i ozdobami z masy marcepanowej. 

KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1997

  MAZUREK ŚLIWKOWY
3 szklanki mąki, 25 dkg masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko3 łyżki pokrojo
nych w paski śliwek, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy;
DO PRZYBRANIA : 4 łyżki dżemu śliwkowego, 20 połówek orzechów włoskich,.

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajka oraz posiekane śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C. 
Na podpieczone ciasto nałożyć między wałeczkami dżem śliwkowy i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.

KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1999
 

MAZUREK ANETY KRĘGLICKIEJ
KRUCHE CIASTO (3 kwadraty 25x25 cm):  90 dkg mąki, 10 żółtek ugotowanych na twardo, 3 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soli 1-3 łyżki śmietany;

 Mąkę przesiać do dużej miski, dodać żółtka przetarte przez sito, cukier i sól, zamieszać lekko suche składniki. Masło posiekać nożem i dodać do mąki. Zagniatać ciasto szybko, bez wyrabiania - nie musi być gładkie. Jeżeli jest za suche i się nie łączy, dodać śmietanę. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąc i podzielić na trzy części. Uformowane mazurki (grubości 0,8 cm) piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż będą złote. Ostudzić i ozdabiać.


Przepis był w "Wysokich obcasach" (15-04-2000) w cyklu Kuchnie świata Anety Kręglickiej.

 

Copyright (c) 1996-2004 DanaB 
Zdjęcia - DanaB