Desery
PASCHA
ARKAS
4 szklanki śmietanki 36-procentowej, 1 laska wanilii, 3 jajka, 6 żółtek, 10
dag cukru, 3 łyżeczki cukru pudru;
DO PRZYBRANIA : konfitury lub owoce; mogą być kandyzowane albo świeże, 10 dag
rodzynek, 2-3 łyżki pokrojonych w paseczki migdałów, 2 łyżeczki startej
czekolady, 16-20 okrągłych biszkoptów, ewentualnie kiść winogron.
Laskę wanilii drobno pokroić. Śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić. Jajka
umyć gorącą wodą. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem na gorącą masę. Porcjami
dodawać do masy /stale mieszając/ schłodzoną śmietankę. Filiżanki opłukać zimną
wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Do brytfanny wstawić filiżanki i
wlać gorącą wodę, która powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek. Nakryć
naczynie folią i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170
st. C. Masa podczas zapiekania powinna zgęstnieć. Deser ostudzić, wyłożyć z
filiżanek na okrągły półmisek, przybrać konfiturami, czekoladą i migdałami.
Między porcjami rozsypać rodzynki. Półmisek obłożyć wkoło biszkoptami,
ewentualnie przybrać go również winogronami. Jeśli deseru nie daje się łatwo
wyjąć z filiżanki, trzeba ją owinąć na kilka minut ścierką zanurzoną w gorącej
wodzie.
Przepis z sieci
WAFLE Z MUSEM CZKOLADOWYM
WAFLE:2 1/2 szklanki mleka, 15 dkg mąki tortowej, 10 dkg cukru pudru,
kopiasta łyżka masła, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, sól, 1 łyżka masła do
wysmarowania blachy; DO PRZYBRANIA : 1 pomarańcza, 1 łyżka smażonej w cukrze
skórki pomarańczowej; MUS : 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dkg), 2 jajka, 1
łyżeczka żelatyny, 1 łyżka rumu, 1 łyżka soku z pomarńczy, skórka otarta z 1/2
pomarańczy, sól
Przygotować wafle: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać
mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Blachę wysmarować masłem. Ciasto
nakładać na blachę łyżką i rozsmarowywać w kształcie kół średnicy ok. 10 cm.
Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po upieczeniu
zdjąć wafle z blachy i ostudzić.
Przygotować mus: żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Żółtka
oddzielić od białek. Na małym ogniu rozpuścić w garnuszku czekoladę z dodatkiem
soku pomarańczowego. Ostudzić i wymieszać ze skórką pomarańczową, żółtkami,
żelatyną i rumem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie
połączyć z masą.
Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wafle przełożyć musem i przybrać
cząsrkami pomarańczy i skórką pomarańczową.
wg Adama Chrzęstowskiego KUCHNIA nr 2/97
BRZOSKWINIE "ANITA" W KREMIE MIGDAŁOWYM
4 połówki brzoskwiń z puszki, 3 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 laski
wanili lub 1 paczka cukru waniliowego, 1/3 szklanki cukru, 10 dkg migdałów, 3-4
krople olejku migdałowego, 2 łyżki nalewki morelowej lub winiaku, 2 łyżeczki
soku z cytryny, 2 łyżki masła do wysmarowania formy
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, 4 odłożyć do przybrania, pozostałe zemleć.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z wanilią lub cukrem waniliowym,
przestudzić i połączyć z utartymi żółtkami.Ogrzewać na bardzo małym ogniu, stale
mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć krem z ognia, dodać migdały, olejek
migdałowy, alkohol i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, ułożyć w naczyniu i skropić sokiem z cytryny. Krem
nałożyć pomiędzy owocami. Deser wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180
stopni C. i piec 20 - 30 minut na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika
przybrać brzoskwinie połówkami migdałów.
wg Małgorzaty Pawlak KUCHNIA nr 2/96
BRZOSKWINIE W SOSIE SEROWYM
8 brzoskwiń, 15 dag czarnych jagód, 1/2 łyżki cukru;
KREM SEROWY : 1 opakowanie serka homogenizowanego (200 g), 1/2 szklanki mleka
lub śmietany, 3-4 łyżki cukru, 5 dag rodzynek, 5 dag posiekanych orzechów
włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Zmiksować ser z mlekiem aż powstanie krem. Dodać cukier, wymyte rodzynki i
orzechy. Wymieszać z sokiem. Płaskie naczynie napełnić kremem. Owoce wymyć,
osączyć. Dojrzałe brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć pestki,
ułożyć na kremie. półówki brzoskwiń napełnić jagodami i posypać cukrem.
wg Z. Wodeckiego - przepis z sieci
BRZOSKWINIE
ZAPIEKANE
2 brzoskwinie, 50 g biszkoptów, 50 g czekolady, 3 łyżki winiaku, łyżka
orzechów;
KREM : 1 szklanka mleka, 2 jaja, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy.
Najpierw sporządzić krem: mąkę ziemniaczana i żółtka rozprowadzić niewielką
ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i - po zdjęciu z ognia
- połączyć z żółtkami i mąką, stale mieszając. Dodać masło, a następnie pianę z
białek. Na dnie wysmarowanej masłem ogniotrwałej formy układać biszkopty,
posypując je startą czekoladą, ułożyć na nich półówki sparzonych i obranych ze
skórki brzoskwiń. Całość skropić winiakiem, przykryć kremem, posypać orzechami i
cukrem. Zapiec w średnio nagrzanym piekarniku przez 15 min.
wg Z. Wodeckiego - przepis z sieci
JABŁKA
SMAŻONE W CIEŚCIE
CIASTO : kopiasta łyżka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli;
2 winne jabłka, tłuszcz do smażenia, cukier puder + cukier waniliowy do
posypania
Jajko, mleko, mąkę i sól zmiksować: ciasto powinno być bardziej gęste niż na
naleśniki.
Jabłka obrać, pokrajać w talarki (ok. 1/2 cm grubości), ostrym czubkiem noża
wykroić gniazda nasienne tak, aby powstały pierścienie. Włożyć do ciasta.
Rozgrzać tłuszcz na patelni. Kłaść talarki jabłek z taką ilością ciasta, aby
powstały ładne pierścienie. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować na bibułę, osączyć
nadmiar tłuszczu. Posypać obficie cukrem pudrem z wanilią. Podawać ciepłe.
Świetny deser do jednodaniowego obiadu typu
grochówka z boczkiem i grzankami lub
fasolowa z kiełbasą.
Przepis własny
JABŁKA
PIECZONE
4 soczyste jabłka, konfitury wiśniowe, rodzynki, cukier, słodka śmietanka
- kremówka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem
Duże, kształtne jabłka przekroić tak, by gniazda nasienne pozostały w
dolnej części. Usunąć gniazda starannie (wydrążyć je). Konfitury wymieszać
z rodzynkami i napełnić wydrążenie. Ustawić jabłka na blaszce,
wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Śmietankę ubić na sztywno
dodając cukier waniliowy i cukier puder. Z upieczonych jabłek zdjąć
"czapeczki". Bitą śmietanę nałożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone
jabłka, przykryć "czapeczkami". Lekko przestudzić i posypać cukrem
pudrem.
Przepis własny
KISIEL RABARBAROWY
30 dkg rabarbaru, 1/2 l wody, 15 - 20 dkg cukru, 2 - 3 dkg mąki
ziemniaczanej
Łodygi rabarbaru oczyścić, umyć dokładnie, pokrajać na kawałki nie obierając go,
zalać częścią wrzącej wody, przeznaczonej na kisiel, rozgotować. Rozgotowany
rabarbar przetrzeć przez sito, dodać cukier.
Resztę zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną; zawiesinę wlać do przecieru
dokładnie mieszając, zagotować.
Ciepły kisiel wlać do szklanej salaterki, zastudzić.
Przepis własny
OKO GODZILLI
1/2 l jeżyn, 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub o smaku owoców
leśnych, 1 łyżka żelatyny, 1/2 l jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru, 1/2
szklanki mleka
Galaretkę owocową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Jeżyny przebrać i
opłukać. Część galaretki wlać do głębokiej miski o średnicy 19 cm. Do galaretki
wsypać jeżyny. Resztę wlać do głębokiego talerza i odstawić do zastygnięcia. Po
stężeniu pokroić galaretkę z talerza w niedużą kostkę.
Mleko zagotować z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,
gdy napęcznieje, wymieszać z gorącym mlekiem do rozpuszczenia. Dodać jogurt,
dokładnie połączyć, wrzucić kostki owocowej galaretki, wymieszać, wylać na
zastygnięte jeżyny, odstawić do stężenia.
Przed podaniem wstawić na kilka sekund do gorącej wody, wyłożyć na płaski
talerz.
Nazwę
deserowi nadał mój mąż Jacek, synowie poparli go entuzjastycznie (akurat
oglądali w TV teledysk z filmu "Godzilla") - 30.08.98r
Przepis własny
GRZANKI
PRZEKŁADANE KONFITURĄ
maślana bułka, konfitury z truskawek, malin, porzeczek lub dobre powidła;
DO SMAŻENIA : jajko, po łyżce cukru, śmietany i araku, tarta bułka, masło;
SOS DO POLANIA : 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, kieliszek araku
(25 g), 1/2 szklanki syropu z konfitur;
Bułkę okroić ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Każdy plasterek
posmarować z jednej strony konfiturami lub dobrymi powidłami (np. z aronii).
Składać razem po dwa kawałki, maczać w jajku rozmąconym z cukrem, śmietaną i
arakiem, następnie w tartej bułce i smażyć na maśle do zrumienienia.
Przygotować sos : masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę, zagotować, wlać syrop
z konfitur z dodatkiem araku, dokładnie wymieszać.
Gorące grzanki polać gorącym sosem i podawać.
Przepis własny
BIAŁA
WIEŻA CZYLI TORT BEZOWY
KRĄŻKI BEZOWE: 12 białek, 2 szklanki cukru pudru (40 dkg)
KREM : 1 l śmietanki kremowej, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy (5 dkg)
KRĄŻKI BEZOWE : z mocno schłodzonych białek ubić pianę. Dodawać po
trochę cukru pudru, podzieliwszy go na cztery części, bo źle od razu wszystko
wsypać, ciągle ubijać, aż znowu zrobi się sztywne, lecz nie za długo, bo piana
sztywność straci.
Na papierze do pieczenia wyrysować 4 krążki o różnej średnicy, ale takie by po
złożeniu utworzyły piramidę. Papier rozłożyć na blachach. Rozsmarować ubitą
pianę na wyrysowanych krążkach. Z części piany przy pomocy szprycki z
gwieździstą końcówką zrobić małe ozdobne beziki (6 - 8 sztuk), ułożyć na
papierze razem z krążkami. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C i wstawić blachy.
Piec nie może być za gorący, bezy muszą się suszyć 6 - 8 godzin, za wcześnie
wyjęte opadną i będą miękkie w środku.
Śmietankę kremową ubić z cukrem na sztywno. Największy krążek położyć na
półmisku, posmarować bitą śmietaną, przykryć drugim mniejszym i tak dalej, aż
wszystkie cztery będą przełożone. Wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i
bezikami. Odstawić w zimne miejsce na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Przepis własny
BEZY
na 4 białka - 1/2 szklanka cukru pudru;
Można wziąć dowolną ilość białek, ale najlepiej, gdy jest nie więcej niż 10
na jedno ubijanie. Często zdarza się, że zostają białka przy sporządzaniu np.
tatara czy kremów na bazie żółtek. Białka w szczelnie zamkniętym słoiczku
można przetrzymać 3 - 4 dni w lodówce. W wolnej chwili można zrobić krążrk lub
nawet dwa. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy (w
szczelnie zamkniętym pudełku czy worku).
Bardzo zimne białka ubić na sztywną pianę, dodać - najlepiej w dwóch porcjach -
cukier puder, ciągle ubijając. Niedużą tortownicę posmarować bardzo niewielką
ilością oleju (najlepiej zrobić to pędzelkiem), wyłożyć pianę. Piekarnik nagrzać
do 120 stopni C i wstawić blachy. Piec nie może być za gorący, bezy muszą się
suszyć 6 - 8 godzin, za wcześnie wyjęte opadną i będą miękkie w środku.
Przepis własny
KREM Z
JABŁEK ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ
6 dużych jabłek, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 3 białka, 1 szklanka słodkiej
śmietanki, łyżka żelatyny (ok. 3 dkg), 1/2 laski wanilii
Jabłka upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito. Wsypać cukier puder, utłuczoną
laskę wanilii i białka. Ubijać to , aż zbieleje. Osobno ubić na sztywno
śmietankę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie
rozpuścić w minimalnej ilości gorącego mleka. Połączyć mus jabłkowy ze śmietanką
i żelatyną, chwilę ubijać.
Ozdobną formę wysmarować minimalną ilością oleju (neutralnego w zapachu) i
przełożyć do niej krem. Odstawić na 2-3 godziny do stężenia.
Po wyłożeniu na pólmisek ubrać konfiturami.
Przepis własny
SAŁATKA
OWOCOWA
3 duże czerwone jabłka, 1 pomarańcza, ćwiartka arbuza, orzechy laskowe,
szczypta soli, łyżeczka cukru.
Jabłka obrać i pokroić, pomarańczę obrać i też pokroić. Arbuz odpestkować i
pokroić w kostkę. Orzechy zmielić i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku
szczyptą soli i cukrem.
PLACKI Z BANANAMI I DUŻĄ
ILOŚCIĄ CYNAMONU
A przepis jest zmienny, w zależności od
nastroju. Najczęściej jednak robię tak:
SKŁADNIKI (mniej wiecej):
jedno jajo kurzęcie (lub dwa kurzęcie-lilipucie) 8^), 2 łyżeczki cukru, 1/3
szklanki mleka, pół szklanki mąki, 1/2 - 1 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia, 4-5 (lub wiecej ;^)) bananów
olej i masło do smażenia
WYKONANIE: Jaja rozmieszać z cukrem i mlekiem. Cały czas mieszajac
widelcem dodawać mąkę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (ważna ocena
"na oko"). Dodać proszek do pieczenia i cynamon. Bardzo dojrzałe banany (takie
już brązowiejące, z kropkami) obrać ze skóry i rozgnieść widelcem (niezbyt mocno
- mają być niewielkie kawałki). Wymieszać je z ciastem i łyżką klaść na patelnie
z rozgrzanym olejem z dodatkiem masła (ładniej pachnie)...
Można również pokroić banany na 4 części (wzdłuż i w poprzek), maczać w cieście
i smażyć...
Warto kogoś poczęstować, bo porcja jest dość duża i można mieć kłopoty ze
snem... ;^)))
Kamil Umiński - przepis z sieci
MUS
CZEKOLADOWY
Udało mi się odkopać w starym zeszycie przepis
na mus czekoladowy i spieszę podac.
200 gram czekolady ( moim zdaniem najlepiej wziąć gorzką, można też 50/50
z mleczną, broń boże sama mleczna!), 6 całych jajek, jedna łyżeczka cukru
waniliowego, 1 łyżka masła. (Oryginalny przepis podawał 1 łyżkę ciemnego
rumu, natomiast kiedyś w porywie szaleństwa zastąpiłam go likierem Cointreau,
gorzko-pomarańczowym, i efekt był równie dobry.)
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym.
Czekoladę najpierw łamiemy, potem siekamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy w
rondelku na parze. Do tego dodajemy czekoladę i mieszamy aż się całkowicie
rozpuści, wlewamy alkohol.
Białka ubijamy na całkowicie sztywną pianę.
Do masy czekoladowej dodajemy utarte żółtka + 1 łyżke piany. Bardzo starannie
mieszamy. Nastepnie dokładamy resztę piany, mieszamy delikatnie ale starannie.
Nakładamy do miseczek, w których będziemy mus podawać. Chowamy do lodówki na co
najmniej 1,5 godziny. Lodówkę należy owinąć łańcuchem, zamknąć na kłódkę i chyba
najlepiej wyjść z domu, żeby nie podjadać... Samo wylizanie garnka rozbudza
apetyt w sposób nieludzki.
Podane proporcje wystarczają na 6 osób średnio żertych, w przypadku
zatwardziałych miłośników czekolady i dobrego żarcia radzę jednak zrobić z tej
ilości tylko 4 porcje.
I nie myśleć o tym, ile przybędzie centymetrów, tylko zjeść...
Zolza- Magda - przepis z sieci
FLAN WANILIOWY
Flan to rzecz godna uwagi. Nazwa wywodzi się z łaciny od flado (płaskie ciasto)
przez starofrancuskie flaon i oznacza właściwie płaskie ciasto, jak francuska
tarta, wypełnione pikantnym lub słodkim nadzieniem, którego podstawą jest masa z
jajek i śmietany. Podaje się na ciepło. Jako takie znane było już w
starożytności i średniowieczu.
Flanem jednak nazywa się we Francji także rodzaj kremu jajecznego,
przygotowywanego na goraco, a podawanego ma zimno, wyrzuconego z naczynia.
Wydaje mi się zresztą, że flan to potoczna nazwa tego kremu, który w
terminologii gastronomicznej nazywa się creme renversée czyli krem
odwrócony.
Zasadniczo robi sie go tak, że jaja ubija się z cukrem (np. 2 całe jaja i
cztery żółtka na 1/8 kilo cukru, zależy od konkretnego przepisu) i do tego
dolewa powoli wrzące mleko (1/2 litra) aromatyzowane wanilią, ubijając
energicznie miotełką. Powstałą masę wlewa się do formy pokrytej od wewnątrz
masłem lub sosem karmelowym, wstawia się na łaźnie wodną, którą podgrzewa się na
piecu do momentu zawrzenia wody, a potem wstawia na pół godziny do średnio
gorącego pieca. Nastepnie pozwala wystygnąć i wyrzuca się na półmisek.
Władysław Los - przepis z sieci
FLAN CZYLI
PANNA COTTE
Składniki na ok. 12 porcji (po 200 kcal)
8 listków żelatyny, 1/2 litra śmietany, 1/4 l mleka, 60 g cukru, 1 laska
wanilii (albo substytut)
na karmel cytrynowy (sos) : 120 g brązowego curku i jedna cytryna
Żelatynę włożyć do zimnej wody na kilka minut. Śmietanę, mleko i 60 g zwykłego
cukru gotować na małym ogniu przez 15 min., dodać wanilię i dalej chwilę
gotować. Odstawić.
Odciśniętą żelatynę rozpuścić w ciepłej śmietanie, dobrze wymieszać i rozlać np.
do małych filiżanek do kawy przelanych wodą (albo innych szklanych foremek,
miseczkek...)
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sos : cukier rozpuścić, aż zbrunatnieje. Zdjąć z gazu, wlać 2 łyżki wody
i sok z cytryny. Tak dlugo mieszać, aż zrobi się jednolity karamel. Pozostawic
do wystygniecia.
Panna cotte wyjąć z foremek na spodeczek albo coś trochę głębszego. Gdyby
nie wyskakiwało - oblać foremkę wrzątkiem. Polać sosem. Smaczne do kawki, na
deserek.
Aleksandra Stachurska - przepis z sieci
FLAN wg ANI K.
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, tyle samo (objętościowo) mleka
zwykłego, 2 całe jajka, 2 żółtka + cukier na karmel (nie wiem ile, na tzw."oko")
Wykarmelować naczynie, w którym będziemy przygotowywać flan, tzn. rozpuścić
cukier w rondelku i potrzymać go na ogniu aż zbrązowieje, po czym szybko przelać
do naczynia na flan, oblewając nim dno i co się da z brzegów. To może też być
kilka małych naczynek typu babeczkowego.
Zmiksować składniki, wlać do naczynia na flan, można przykryć folią aluminiową.
Wstawić do drugiego naczynia z wodą i wstawić do średnio gorącego piekarnika na
1 do 1,5 godziny, aż się zetnie. Ostudzić, wyjąć na talerzyki (tak jak babki z
piasku).
Jeść dobrze schłodzone...
Pyyyyycha!
Tyle przepis. Dawno tego nie robiłam, ale prze paru laty robiłam kilkakrotnie i
wychodził. Wiem tylko, że trzeba zaglądać po upływie tej 1 godziny, czy się już
wszystko ścięło, bo czasem wychodzi trochę jakby prze-gotowany, choć też się
daje zjeść całkiem nieżle ... Zresztą po kilku próbach człowieka ma już
upatrzony i czas i temperaturę pieczenia.
Smacznego próbowania!
Ania K. - przepis z sieci
CREME BRULEE CZYLI PALONY KREM
Ja robie na oko:
4 żółtka, pół szklanki cukru, szklanka śmietanki, laska wanili
Śmietankę podgotować z laską wanilii (wanilia w płynie ujdzie, tyle że krem
będzie ciemniejszy). Ubić kogiel mogiel, rozpuścić z pół szklanka wrzącej
śmietanki, wymieszać, dodać mieszając do śmietanki, ciagle na malutkim ogniu
trzepaczką ubijać, trzymać garnek tuż nad ogniem (czy w kąpieli wodnej), aż
zacznie trochę gęstnieć. Przelać do małych, płaskich naczyń, około 1/3 szklanki
na porcje, bo bogate i sycace, ostudzić. Posypać grubo miałkim cukrem,
wstawić pod opiekacz i skarmelizować cukier. Można też użyć opalacza, jak do
lutowania. Mój mąż potrafi mnie błagać, żeby gościom podać co innego na deser, a
dla niego zostawić wszystkie creme brulée na potem, schować do szafy, zamknać na
klucz.
Magdalena Bassett - przepis z sieci
NADZIEWANE
ŚLIWKI
1/2 kg śliwek, 2 łyżki serka waniliowego, 2 łyżki siekanych orzechów,
1 łyżka cukru-pudru
SOS: 1 łyżka cukru, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy
Śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Wrzucić na 2
minuty do wrzątku, wybrać łyżką cedzakową. Serek wymieszać z orzechami i
cukrem-pudrem. Napełnić połówki śliwek, wstawić do lodówki.
Sos: mleko zagotować z cukrem waniliowym, żółtka utrzeć z cukrem. Gorące
mleko wlewać do żółtek energicznie mieszając. Sos schłodzić.
Przed podaniem polać śliwki sosem i udekorować świeżymi owocami (poziomki,
maliny)
KOMPOTY - już niedługo...