Opowie¶ci znad talerza  Okolica na talerzu  Księga go¶ci  Napisz do mnie Adresy kuchenne

BABY

MAZURKI PIERNIKI PASCHA SERNIKI TORTY CIASTA

PIJAK
albo CYCUSZKI MURZYNKI

Spod : 6 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 szklanka maku
Masa : 2 łyżki m±ki ziemniaczanej (może też być budyń waniliowy), 2 łyżki m±ki pszennej, 1/2 litra mleka

1 kostka masła, 1 szklanka cukru pudru;
Poza tym : 30 herbatników, polewa kakaowa, biała wódka do namoczenia herbatników, rodzynki
Spod : Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie delikatnie wmieszać w tę masę wiórki i mak (podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko zamiast m±ki dodajemy wiórki kokosowe z makiem). Wylać na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok. 200 stopni C.
Masa : Z powyższych składników należy ugotować co¶ w rodzaju budyniu (do prawie gotuj±cego  się mleka wlewa się powoli, ale ci±gle mieszaj±c - tak, żeby nie powstały kluchy - m±kę rozprowadzon± w zimnym mleku). Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy do niej masło i cukier puder po czym mieszamy aż do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3 szklanki cukru, gdyż z cał± szklank± jest to dla mnie ciut ciut za słodkie, ale jak kto lubi). Masę odstawiamy do przestygnięcia.
Na upieczony i przestudzony spód nakładamy przestudzon± masę.
Na masę układamy jeden koło drugiego ok. 30 herbatników. Każdy herbatnik przed ułożeniem namaczamy w białej wódce. (Czas moczenia jak kto lubi, można zanurzyć i natychmiast wyj±ć lub też krótk± chwilę przetrzymać). Na koniec polewamy herbatniki polew± kakaow±, poczym wstawiamy ciasto do lodówki i czekamy, aż masa będzie całkowicie zimna.
Życzę smacznego.
P.S.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatników. Gdy weĽmiemy większ± blaszkę spód będzie za cienki i w rezultacie też za suchy. Na większe ciasto należy zwiększyć odpowiednio ilo¶ć składników. Na każdy biszkopt przed polaniem polew± należy wetkn±ć rodzynkę - wtedy ciasto nazywa się cycki murzynki !
Pozdrawia : Agnieszka Korzeniecka-Czaban
6 bialek
1 szkl maku
1 szkl wiorek kokosowych
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 luz. proszku do pieczenia
1 1/2 lyzki maki

Bialka ubic z cukrem, dodac reszte. piec 20 min (osoba, ktora mi to podala,
zamiast samych bialek robi po prostu biszkopt)

Masa karpatkowa
ona sie wycwanila i kupuje, wiec nie mam przepisu na mase. Mozna zrobic
normalna mase budyniowa, jak do tortu. Smak, jak kto lubi.

Na mase wylozyc 2 paczki biszkoptow moczonych w galaretce lub w alkoholu
(jak kto lubi). Polac polewa czekoladowa i na kazdy biszkopt polozyc
rodzynke. Mozna ja zrobic tak:

cwiartka masla lub margaryny (lepsze maslo)
2 lyzki kakao
2 lyzki cukru
troche mleka
To wszystko rozpuscic na ogniu, wlasnie w takiej kapieli wodnej, ale
niekoniecznie. Moze byc na malutkim ogniu. Czekac, az sie polaczy.NIE WOLNO
DOPROWADZIC DO WRZENIA!!! Bo sie bedzie rozdzielalo.

Uwaga. Biszkopty nalezy zamoczyc, nie moga byc suche. Wiec albo alkohol,
albo galaretka.
Smacznego
Mapet



Copyright (c) 1996-2005 DanaB/ NetGate