Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne

CIASTA

BABY MAZURKI PASCHA SERNIKI TORTY
Bezy MagdalenyB
Biszkopt z makiem
Biszkopt z owocami i galaretką
Chrust czyli faworki 2
Ciasto na każdą okazję (biszkopt wiedeński)
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z migdałami
Ciasto imbirowe z jabłkami
Ciasto francuskie
Ciasto LUX
Ciasto orzechowe
Cycuszki Murzynki
Czereśniowy placek

Drobne pierniki
Dziad czyli pakowaniec
Faworki czyli chrust
Farsz bakaliowy do strucli
Francuskie pierożki z wiśniami
Jabłecznik Jagódki
Jabłecznik pani Ireny
Jabłecznik z pianką
Jabłecznik z polewą morelową
Keks
Kocie oczy
Kruche łamańce
Makowiec z sernikiem
Mak wigilijny do kluseczek
Marcinki drożdżowo-francuskie z nadzieniem orzechowym
Murzynek
Pączki od A do Z
Pączki 1
Pączki 2
Pączki holenderskie
Pączki lwowskie
Pączki tureckie
Pączki warszawskie
Pączki serowe
Piegus
Piernik
Piernik po żydowsku
Piernik z piwem
Placek czereśniowy
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Rafaello
Rogale marcińskie
Rogaliki z sieci
Rogaliki pani Stasi
Rogaliki pyszne
Strucla makowa
Strucla makowo-czekoladowa
Strucla orzechowa
Strucla podwójna
WuZetka

PLACEK DROŻDŻOWY ze śliwkami i kruszonką

50 dkg mąki, 10 dkg cukru, 3 dkg świeżych drożdży, 1/4 l ciepłego mleka, 10 dkg masła, 5 żółtek, szczypta soli;
1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
Na kruszonkę : 10 dkg mąki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru, łyżka wiórków kokosowych

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2-ma łyżkami mleka, odstawić żeby się "ruszyły" na ok. 15 minut. Całą mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać powoli letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać do ciasta. Wyrabiać drewnianą łyżką (można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut, aby ciasto dwukrotnie powiększyło swoją objętość.
Na kruszonkę masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki kokosowe, połączyć w niezbyt sypką całość. Prostokątną blachę wysmarować cieniutko tłuszczem i wysypać mąką.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć połówki śliwek i odstawić blachę jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać obficie (kwestia gustu) kruszonką.
Piec w temperaturze ok.180°C przez ok. 50 minut.
wg Wandy Chęciowej z Kłodzka

PLACEK DROŻDŻOWY z rabarbarem i kruszonką

50 dkg mąki, 10 dkg cukru, 3 dkg świeżych drożdży, 1/4 l ciepłego mleka, 10 dkg masła, 5 żółtek, szczypta soli;
1/2 kg oczyszczonego rabarbaru
Na kruszonkę : 10 dkg mąki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru, łyżka wiórków kokosowych

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2-ma łyżkami mleka, odstawić żeby się "ruszyły" na ok. 15 minut. Całą mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać powoli letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać do ciasta. Wyrabiać drewnianą łyżką (można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut, aby ciasto dwukrotnie powiększyło swoją objętość.
Na kruszonkę masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki kokosowe, połączyć w niezbyt sypką całość. Prostokątną blachę wysmarować cieniutko tłuszczem i wysypać mąką.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć pokrojony w 2 cm kawałki rabarbar  i odstawić blachę jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać obficie (kwestia gustu) kruszonką.
Piec w temperaturze ok.180°C przez ok. 50 minut.
wg Wandy Chęciowej z Kłodzka


CIASTO DROŻDŻOWE Z MIGDAŁAMI

CIASTO: 1/2 kg mąki, 50 g drożdży świeżych lub 2 torebki suszonych, 1/4 l mleka, 100 g masła, 150 g cukru, jedno jajko i jedno żółtko, cukier waniliowy, zapach cytrynowy;
ponadto: paczka migdałów w platkach(150 g), 100 g masła, cukier puder i sok z cytryny;

Ciasto robi się bardzo prosto: wszystko, oprócz masła, należy wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży, trzeba je rozpuścić w mleku). Masło należy roztopić i po trochu dodawać do ciasta w trakcie wyrabiania. Wyrabiać można ręcznie lub mikserem, do momentu, aż się ciasto przestanie kleić do rąk. Zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wypełnić nim prostokątną blachę posmarowaną masłem i wysypana mąką (blacha 'systemowa' z piekarnika jest w sam raz ;-)) Ciasto ma mieć grubość około 1,5 cm . Na ciasto położyć pokrojone w płatki masło (około 100 g) i rozsypać równomiernie migdały. Piecze się w temp. 220 st. około 15-20 minut, na złoto.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem z cukru pudru, wody i soku cytrynowego. Około 150-200 g cukru powinno wystarczyć, do tego sok z pół cytryny i tyle wody, żeby miało to gęstość łatwo smarującej się polewy - półpłynna konsystencja - później zastyga. To tyle :-)

Aneta Baran przepis z sieci


 



KRUCHE ŁAMAŃCE


12 dkg mąki, 6 dkg masła, 3 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, szczypta soli
Drobno usiekać masło z mąką, dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, owinąć folią , zostawić na godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokroić na długie i wąskie paski, układać na wysmarowanej masłem blaszce, upiec na złoty kolor i podawać do maku.

wg Hanny Szymanderskiej



MAK WIGILIJNY DO KLUSECZEK


1 1/2 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po 1 łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych moreli, smażonej skórki pomarańczowej, opłukanych rodzynek, olejek migdałowy.
Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić do osączenia na noc, następnie zmielić 3 razy maszynką z gęstym sitem. Wymieszać z bakaliami, można dodać kieliszek rumu. Podawać z kluseczkami z ciasta pierogowego lub łamańcami.

wg Stefana Kuczyńskiego


BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ


BISZKOPT :10 jaj, 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, szczypta proszku do pieczenia;
OWOCE : ananasy, truskawki, wiśnie lub jagody, 2 galaretki do zalania owoców;
KREM : 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe, 1/2 l śmietany, cukier waniliowy.

Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka krótko ubijając, żeby piana nie straciła zbytniej sztywności. Następnie dodać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać ciasto do tortownicy. Upiec biszkopt w temp. 165 °C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
2 galaretki rozrobić wg przepisu. Lekko zastygające dodawać do ubitej śmietany ciągle miksując.
Układać biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na wierzch ułożyć owoce i zalać lekko tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

wg Agnieszka Bugajski - przepis z Sieci

 
CIASTO NA KAŻDĄ OKAZJĘ (biszkopt wiedeński)


Jest to ciasto, które zawsze się udaje!
Można przygotować je z owocami sezonowymi, z bakaliami, można przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem, polukrować, polać polewą lub tężejącą galaretką owocową.
Podstawowe ciasto jest zawsze takie samo:

2 szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 całych jaj + 1 szklanka cukru, 20 dkg masła (lub margaryny), 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, masło i tarta bułka do formy, dodatki do wyboru : bakalie, truskawki, agrest, maliny, wydrylowane czereśnie lub wiśnie, morele (połówki), jabłka lub gruszki (obrane i podzielone na cząstki), można upiec bez dodatków i przełożyć kremem do tortów.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Całe jaja wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące.
Głęboką blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C.
Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z proszkiem, śmietanę, a na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać do formy.
Jeżeli dodajemy bakalie, to należy je wymieszać z ciastem przed wylaniem do formy. Jeżeli dodajemy owoce to należy je ułożyć na cieście już w formie.
Piec w temperaturze 185°C ok. 20 minut.

Przepis własny

PLACEK CZEREŚNIOWY


2 szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 całych jaj + 1 szklanka cukru, 20 dkg masła , 
masło i tarta bułka do formy, 
ok. 1/2 kg wydrylowanych  czereśni
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Całe jaja wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące.
Prostokątną blachę z wyższymi brzegami wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C.
Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z proszkiem,  na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać do formy.  Wydrylowane czereśnie  ułożyć na cieście.
Piec w temperaturze 185°C ok. 20 minut. Po wyjęciu posypać jeszcze ciepłe ciasto cukrem pudrem.

Przepis własny

dogóry

BISZKOPT MAGDALENY


Podam ci przepis na mój biszkopt, który zawsze wychodzi, jeśli nic nie zmienisz w sposobie przyrządzenia :
5 białek, 5 żółtek, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki
Rozgrzać piec do 180°C/350F.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, nie bułką tartą.
Ubić mikserem białka i, gdy średnio ubite, dodać po troszkę 2/3 szklanki cukru, ciągle ubijając, aż będą lśniące i gęste, jak krem. Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, miksując 10 sekund pomiędzy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki, czy ręką, już bez miksera. Przelać do formy, piec aż złoty i troszkę zacznie odstawać od brzegów. Sprawdzić patyczkiem.

MagdalenaB - przepis z sieci



CIASTO IMBIROWE Z JABŁKAMI


2 szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + łyżeczka zmielonego imbiru, 5 całych jaj + 1 szklanka cukru, 20 dkg masła (lub margaryny), masło i tarta bułka do formy; NADZIENIE : 4 duże winne jabłka
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całe jaja wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące.
Głęboką foremkę keksową wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z dodatkami, na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać część na dno do formy, ułożyć jabłka, wlać resztę ciasta.
Piec w temperaturze 185 °C ok. 20 - 25 minut.

Przepis własny

PIEGUS

2 szklanki mąki (40 dkg), 25 dag masła,  1 1/2 szklanki cukru (ok. 35 dag), 4 jaja, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
szklanka maku, szklanka mleka,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mak wypłukać, odcedzić i osuszyć. Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypywać po trochę z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z rozpuszczonym masłem, wsypać mak. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w temp.180°C. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Przepis z bliżej nieokreślonego źródła ( stara kartka z zeszytu), ale sprawdzony


BISZKOPT Z MAKIEM


CIASTO : 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA : 1 1/2 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 margaryna (jeszcze lepiej masło), kilka kropli zapachu migdałowego

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia; wszystko delikatnie wymieszać i upiec.
Mak zalać wrzątkiem i po 20 minutach zmielić dwa razy (najlepiej przez bardzo gęste sitko - wówczas wystarczy tylko raz). Połączyć z jajkami i zapachem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia dodać mak. Gorącą masą przełożyć biszkopt.
Można polać polewą.

wg Magdy Jankowskiej z Radkowa - przepis z Sieci

dogóry

CIASTO ORZECHOWE


CIASTO : 1/2 kg mąki, 1 kostka margaryny, 2 łyżki miodu, 1 szklanka cukru, 2 jajka , 1 1/2 łyżeczki sody.
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, upiec pierwszy placek(ok.15-20 min w temp.180-200 °C)
Na drugi placek przygotować masę: 30 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 3 łyżki cukru, 10 dag masła Masło, miód i cukier rozgrzać, wsypać zmielone orzechy, chwilę zagotować i wylać na "surowy" placek (upiec w temp. jak wyżej).
MASA BUDYNIOWA: 15 dkg cukru, 1/2 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 15 dkg margaryny, 1 cukier waniliowy (2 czubate łyżeczki)
Z cukru, mleka i mąki ugotować budyń. Ostudzić, dodać margarynę i utrzeć na puszystą masę.
Placek bez orzechów smarujemy masą budyniową i przykładamy plackiem z orzechami.
Placek musi trochę poleżeć, bo na początku jest bardzo twardy, ale tym nie można się zrażać. Jest bardzo smaczny!
wg Magdy Jankowskiej z Radkowa - przepis z Sieci



KOCIE OCZY -drobne ciasteczka


Przepis na 22-24 ciasteczka
CIASTO : 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru, 3 kopiaste łyżki masła (ewentualnie margaryny), 1 jajko, 1 żółtko, skórka otarta z cytryny
POLEWA CZEKOLADOWA : 2 łyżki cukru, 3 kopiaste łyżeczki kakao, 1 płaska łyżeczka masła, 1/4 szklanki mleka

CIASTO : masło posiekać z mąką i cukrem na "piasek", dodać żółtko, jajko i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię, odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę (można zrobić dzień lub nawet dwa dni wcześniej).
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm (najlepiej między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Z połowy placuszków naparstkiem wykroić po 3 dziurki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170-180° C) na jasnozłoty kolor.
POLEWA : cukier skropić mlekiem i rozpuścić mieszając na małym ogniu. Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem, dodać rozpuszczony cukier i mieszać trzymając na ogniu, aż zrobi się zupełnie gładka i dość gęsta płynna masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.
Upieczone placuszki z dziurkami posypać cukrem pudrem. Placuszki bez cukru posmarować polewą i przykryć placuszkami z dziurkami.
Można zamiast polewy zastosować dobry, gęsty dżem np. morelowy.

Przepis własny



ROGALIKI PANI STASI


CIASTO :50 dkg mąki, 25 dkg margaryny, 1 jajko, 5 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki mleka,
NADZIENIE : powidła, cząstki jabłek, serowe - wg uznania.

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, jajko i posiekać na piasek. Do letniego mleka dodać drożdże ,cukier, szczyptę soli, wymieszać, następnie wlać do posiekanych produktów. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć do naczynia z zimną wodą. Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć z wody na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i podzielić na 8 części. Nałożyć nadzienie i uformować rogaliki. Gdy podrosną - ok. 20 min., posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i piec ok. 20 min. w temp. 180° C
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

wg Stanisławy Parady - przepis z Sieci

dogóry

ROGALIKI PYSZNE


CIASTO : 9 łyżek mleka, 3 łyżki cukru , 10 dag drożdży, 75 dag mąki, 3 jajka, 1 i 1/2 margaryny;
NADZIENIE (do wyboru) : marmolada, gęsty dżem, grzyby, kapusta;

Mleko, cukier i drożdże dokładnie rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę przesiać, tłuszcz roztopić. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
Rozwałkować placek o grubości 0,5 cm, wykrawać trójkąty, na których u podstawy umieszczać farsz, zwijać i formować rogaliki.
Piec w rozgrzanym piekarniku do tem.180 °C na złoto-miodowy kolor.
Można posypać cukrem pudrem ,zrobić lukier (to już wg uznania). Ja smaruję rogaliki przed włożeniem do piekarnika roztrzepanym jajkiem (mają błyszczącą skórkę).

wg Magdaleny Jankowskiej - przepis z Sieci



MURZYNEK


CIASTO: 2 jajka, 1 szklanka cukru, 2 łyżki dżemu, 1/4 szklanki oleju, 2 szklanki mąki,3/4 szklanki mleka, po 1 łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu, 2 łyżki kakao; tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania blachy;
MASA : 1 litr mleka, 10 łyżek kaszki manny, 5 łyżek cukru, 1 kostka margaryny.

CIASTO : jajka z cukrem utrzeć, dodawać po kolei pozostałe składniki. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wlać utarte ciasto. Piec ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 °C.
MASA : mleko zagotować z kaszą manną i cukrem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę na pulchną masę, dodając po trochę kaszkę. Masę ułożyć na wierzchu ciasta.
Polać polewą czekoladową.

wg Dariusza Buszki - przepis z Sieci



BABKA Z MAJONEZEM


4 jajka, szklanka cukru, pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki wrocławskiej, pół olejku śmietankowego, 3 łyżki majonezu, łyżeczka proszku do pieczenia; tłuszcz i tarta bułka do formy;
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i majonezem na pulchną masę. Dodawać po kolei pozostałe składniki. Na końcu wyłożyć na ciasto ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać.
Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 180°C.

wg Dariusza Buszki - przepis z Sieci


FRANCUSKIE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI


CIASTO FRANCUSKIE : 25 dkg mąki, 25 dkg masła, szczypta soli, ok. 1 szklanki wody;
FARSZ : 1/2 kg wydrylowanych wiśni;
1 żółtko, 2-3 łyżki skondensowanego mleka;
ok. 20 dkg cukru pudru z wanilią do posypania ciastek;

Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy. Po ostatnim chłodzeniu rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm i bardzo ostrym nożem lub radełkiem wykrawać kwadraty o boku 7-8 cm . Brzegi zwilżyć wodą, nakładać po 3 wiśnie dokładnie odsączone i zlepiać, uważając aby nie skleić brzegów, bo ciasto nie wyrośnie i nie "polistkuje" się. Blachę opłukać zimną wodą, układać pierożki niezbyt ciasno (trochę wyrastają). Żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posmarować ciastka. Piec w temperaturze 210 °C przez ok. 10-13 minut. Należy bardzo uważać, ponieważ ciasto francuskie szybko się przypala.
Jeszcze ciepłe ciastka obficie posypać cukrem pudrem z wanilią.

Przepis własnydogóry


WUZETKA


CIASTO : 6 łyżek mąki, 6 jajek, 1 kostka margaryny (25 dkg), 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki marmolady, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; do formy : 2 łyżki margaryny, 2 łyżki tartej bułki;
KREM : 1 kostka masła (25 dkg), 1/2 kostki margaryny (ok.12-13 dkg), 1 szklanka cukru, 2 szklanki mleka, sok z 1 cytryny;
POLEWA : 1/2 kostki masła (ok. 12-13 dkg), 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.

Przygotować ciasto : w garnku połączyć margarynę, kakao oraz cukier, wlać 6 łyżek wody, zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy włożyć marmoladę i stale mieszając, dodawać kolejno żółtka oraz stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę do pieczenia (25x40 cm) wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wlać masę do formy i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
Przygotować krem : masło, margarynę i cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i stopniowo wlewać łyżką zsiadłe mleko, stale ucierając, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotować polewę : do rondelka włożyć masło oraz wsypać cukier i stopić na małym ogniu. Wlać 2 łyżki wody, dodać kakao i wymieszać. Ucierać do chwili, aż polewa stanie się gęsta i błyszcząca.
Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, przełożyć kremem i polać polewą. Można również pokryć je lukrem i ozdobić esami-floresami z ciemnej polewy.

wg Apolonii Goczok (Ciasta domowe 0/98)


FRANCUSKIE CIASTO


25 dkg masła, 25 dkg mąki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze "listkowały". Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.

Przepis własnydogóry

CIASTO LUX


3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 3 jajka, 1 szklanka cukru, aromat lub cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, dodawać powoli olej i na przemian mąkę z mlekiem. Na koniec dodać aromat lub cukier waniliowy. Piec 30-40 minut w temp. 180 ° C.
Po ostudzeniu można przełożyć np.
masą truskawkową lub galaretką.

Ania Kijewska - przepis z Sieci

KULKI RUMOWE


1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych) pokruszyć drobno 10 łyżek (dużych) cukru pudru, 4 łyżki kakao, 
3/4 (małej!) butelki rumu, może tez być rumowa esencja, ale to już nie to samo... Do tego dodajemy:
6 łyżek  roztopionego masła i  1 3/4   roztopionej czekolady. Wszystko wymieszać. Jeśli się nie łączy i jest suche - kilka kropel wody. Jeśli jest zbyt wodniste - cukru pudru, lub herbatników. Robić kulki i obtaczać w orzechach albo kokosie etc. Jest dużo dodatków w sklepach. Kulki najlepiej wyglądają podane w koszulkach do muffinek.
Pozdrowienia i smacznego!
Agnieszka



RAFFAELLO


1 biszkopt (1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia), 2 paczki "Śnieżki", 2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g), 2-3 białe czekolady, 1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów), albo mogą być
orzechy - 100 g
"
Śnieżki" ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Czekoladę stopić i po lekkim przestudzeniu dodać do ubitej śmietany. Do masy dodać 1/2 paczki wiórków oraz migdały . Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masę wylać na biszkopt włożony do formy (pół miedzy warstwy, pół na wierzch), posypać pozostałymi wiórkami i migdałami (orzechami) i wstawić do lodówki. Rafaello najlepsze jest następnego dnia.
Przepis ze starego kalendarza