Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości Napisz do mnieAdresy kuchenne

ANDRZEJKI
Andrzejki to wieczór wróżb. A wróżenie zazwyczaj trwa dosyć długo, więc dobrze mieć pod ręką coś do przegryzienia. Najlepszy jest niekrępujący zimny bufet!  A gdy skończą się wróżby, dobrze pokrzepić się czymś ciepłym!

Zestaw I
koreczki
półmisek z wędlinami
nadziewany chleb
warzywna galareta
zupa-gulasz
rogaliki
sernik czarodziejski
kruszon z jabłkami i kiwi

Zestaw II
krakersowe kanapeczki
półmisek wędlin
sałatka JESIENNY WIANEK
sałatka ananasowa Izy
zupa brokułowa
"kocie oczy"
cycuszki Murzynki
kruszon bananowy



KORECZKI
Na koreczki najodpowiedniejsze są sery typu Gouda lub ementaler. Na 1 osobę należy przygotować ok. 100 g sera. Kostki sera są bazą, na którą za pomocą wykałaczek nabija się : kosteczki ananasa lub melona, rozmaite pikle, malutkie marynowane cebulki, cienko pokrojone salami, szynkę, kawałeczki kiełbasy. Bardzo efektownymi dodatkami są też : zielone i czarne oliwki, marynowane owoce, kawałki pomidora i ogórka, konserwowa kukurydza w kolbach, grubo posypane pieprzem kawałki jaj, małe koreczki śledziowe. Koreczki układa się na dużych tacach, wbija w melona, pomarańczę lub połówkę kapusty, z której wycięto głąb i w jego miejsce wlano keczup.

NADZIEWANY CHLEB
Składniki na ok. 30 kromek
100 g margaryny, 3 małe topione serki, po 1 łyżeczce łagodnej i ostrej musztardy, 2 ugotowane na twardo jaja,
100 g sera żółtego, 100 g szynki gotowanej, 1 średni ogórek konserwowy, 1 łyżka siekanej natki, długa bułka (bagietka, wrocławska)

Margarynę i serki wymieszać z musztardą. Jaja podzielić na połówki, żółtka przetrzeć przez sito. Białko, ogórek, ser i szynkę pokroić w kostkę, wszystko wymieszać z masą serową i posiekaną natką, przyprawić na ostro solą i pieprzem. Bułkę przekroić na pół, ostrym, długim nożem usunąć miąższ, nałożyć farsz. Bułkę owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie pokroić bardzo ostrym nożem.

WARZYWNA GALARETA
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 80 dkg ugotowanych warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 łyżeczek żelatyny, 250 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rzeżucha do przybrania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić.
Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aż stężeje. Krótko przed podaniem przełożyć na półmisek i przybrać rzeżuchą.

KRUSZON BANANOWY
Proporcje na ok. 10 szklaneczek

4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami lodu.

 

KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina jabłkowego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana, woda mineralną
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do zmacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną.


 

 

Copyright (c) 1996-2001 DanaB